2019-05-18 09:52:57

Erasmus+ u Portugalu

Srednja škola Gračac dio je projekta Erasmus+ koji obuhvaća europske i međunarodne programe Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Naši učenici od prvog do četvrtog razreda sudjeluju u natjecanju u debatiranju zajedno s učenicima iz zemalja partnera projekta, Rumunjske, Njemačke i Portugala.

U razdoblju od 27. travnja do 3. svibnja nastavnice Marina Pekeljević i Nataša Perinčić Tičić  te učenici Gabriela Bradarić, Helena Bradarić, Lea Frček, Marija Kalašević, Stefan Trbojević, Ante Šulentić, Marjan Vukančić i Dušan Dragosavac boravili su u portugalskom gradu Aveiru gdje se održao zadnji krug natjecanja učenika u debatiranju u ovom dvogodišnjem projektu. U ovom završnom krugu natjecanja debatne su skupine bile sastavljene od učenika iz svih četiriju država sudionica. Učenici 4.a i 3.b razreda, Gabriela Bradarić i Marjan Vukančić, ušli su u polufinale natjecanja. Slijedećeg dana održano je finale debate na temu „Utjecaj globalizacije na nacionalni identitet“, a naša Gabriela je uz učenicu iz Rumunjske i učenicu iz Portugala bila sastavni dio tima koji je ostvario izvrsne rezultate i odnio pobjedu.

Vrijeme provedeno u ovom izuzetno pitoresknom gradu kojeg zbog mreže kanala na kojima je izgrađen od davnina nazivaju i „Venecijom zapada“ učenici su iskoristili za bolje upoznavanje srednjoškolskog sustava obrazovanja kroz boravak u srednjoj školi Homem Cristo Escola Secundaria, ali i za intenzivno druženje i bolje upoznavanje vršnjaka iz svih triju zemalja partnera projekta.

Domaćini, kolege nastavnici i učenici iz istoimene škole, potrudili su se da vrijeme provedeno u Aveiru bude ispunjeno brojnim sadržajima pa su tako sudionici projekta upoznali grad i njegove posebnosti, proveli ugodno vrijeme družeći se s gradonačelnikom Aveira u gradskoj vijećnici, sudjelovali u grupnim aktivnostima i radionicama u organizaciji škole (Peddy paper, Team building activities), isprobali nadaleko poznate tradicionalne slastice Ovos moles i Pastel de Nata, uživali uz Atlantski ocean pješačeći bajkovitom i kilometrima dugim pješčanim plažama Costa Nova i Barra te mnogim drugim sadržajima. Nakon pet nezaboravnih dana provedenih u Aveiru slijedio je posjet Lisabonu, jednom od najstarijih gradova na svijetu. U pratnji vodiča učenici su obišli zgradu parlamenta, prisustvovali zasjedanju sabora, upoznali uži centar Lisabona uživajući u zvucima fada te obišli Baixa Pombalina, Chiado, Terreiro do Paco i jedinstveni Belémski toranj (Torre de Belém).  Lisabon je grad koji ne spava, a obiluje kulturnim i povijesnim znamenitostima i jedan je od onih kojeg morate neizostavno staviti na popis gradova koje barem jednom u životu trebate posjetiti i svim čulima osjetiti njegove čari.

Naši su se učenici vratili domovima puni dojmova, očarani viđenim i doživljenim, s laganom notom sjete zbog završetka projekta, ali sretni i ispunjeni svim doživljenim te bogatiji za nebrojena prelijepa iskustva i stečena prijateljstva.

Napisala:

Nataša Perinčić Tičić, prof.


Srednja škola Gračac