preskoči na sadržaj

Srednja škola Gračac

 > Naslovnica
Vijesti

Erasmus+ u Portugalu

Autor: Maja Basioli Vrandečić, 18. 5. 2019.

Srednja škola Gračac dio je projekta Erasmus+ koji obuhvaća europske i međunarodne programe Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Naši učenici od prvog do četvrtog razreda sudjeluju u natjecanju u debatiranju zajedno s učenicima iz zemalja partnera projekta, Rumunjske, Njemačke i Portugala.

U razdoblju od 27. travnja do 3. svibnja nastavnice Marina Pekeljević i Nataša Perinčić Tičić  te učenici Gabriela Bradarić, Helena Bradarić, Lea Frček, Marija Kalašević, Stefan Trbojević, Ante Šulentić, Marjan Vukančić i Dušan Dragosavac boravili su u portugalskom gradu Aveiru gdje se održao zadnji krug natjecanja učenika u debatiranju u ovom dvogodišnjem projektu. U ovom završnom krugu natjecanja debatne su skupine bile sastavljene od učenika iz svih četiriju država sudionica. Učenici 4.a i 3.b razreda, Gabriela Bradarić i Marjan Vukančić, ušli su u polufinale natjecanja. Slijedećeg dana održano je finale debate na temu „Utjecaj globalizacije na nacionalni identitet“, a naša Gabriela je uz učenicu iz Rumunjske i učenicu iz Portugala bila sastavni dio tima koji je ostvario izvrsne rezultate i odnio pobjedu.

Vrijeme provedeno u ovom izuzetno pitoresknom gradu kojeg zbog mreže kanala na kojima je izgrađen od davnina nazivaju i „Venecijom zapada“ učenici su iskoristili za bolje upoznavanje srednjoškolskog sustava obrazovanja kroz boravak u srednjoj školi Homem Cristo Escola Secundaria, ali i za intenzivno druženje i bolje upoznavanje vršnjaka iz svih triju zemalja partnera projekta.

Domaćini, kolege nastavnici i učenici iz istoimene škole, potrudili su se da vrijeme provedeno u Aveiru bude ispunjeno brojnim sadržajima pa su tako sudionici projekta upoznali grad i njegove posebnosti, proveli ugodno vrijeme družeći se s gradonačelnikom Aveira u gradskoj vijećnici, sudjelovali u grupnim aktivnostima i radionicama u organizaciji škole (Peddy paper, Team building activities), isprobali nadaleko poznate tradicionalne slastice Ovos moles i Pastel de Nata, uživali uz Atlantski ocean pješačeći bajkovitom i kilometrima dugim pješčanim plažama Costa Nova i Barra te mnogim drugim sadržajima. Nakon pet nezaboravnih dana provedenih u Aveiru slijedio je posjet Lisabonu, jednom od najstarijih gradova na svijetu. U pratnji vodiča učenici su obišli zgradu parlamenta, prisustvovali zasjedanju sabora, upoznali uži centar Lisabona uživajući u zvucima fada te obišli Baixa Pombalina, Chiado, Terreiro do Paco i jedinstveni Belémski toranj (Torre de Belém).  Lisabon je grad koji ne spava, a obiluje kulturnim i povijesnim znamenitostima i jedan je od onih kojeg morate neizostavno staviti na popis gradova koje barem jednom u životu trebate posjetiti i svim čulima osjetiti njegove čari.

Naši su se učenici vratili domovima puni dojmova, očarani viđenim i doživljenim, s laganom notom sjete zbog završetka projekta, ali sretni i ispunjeni svim doživljenim te bogatiji za nebrojena prelijepa iskustva i stečena prijateljstva.

Napisala:

Nataša Perinčić Tičić, prof.
 

HRT-ova ekipa posjetila Srednju školu Gračac 

Što su zabilježile kamere možete pogledati na sljedećem linku:

https://magazin.hrt.hr/mladi/

skola-po-mjeri-ucenika-1-11365897 

 

(P) ostanimo financijsko i digitalno pismeni

 

Galerija: 

Vidi slike

 

Anketa za roditelje: 

Ispuni anketu

 

Priloženi dokumenti:
1. obavijest.docx
2. obavijest.docx

 

Erasmus+ projekt

E-dnevnik

Facebook stranica škole

Kalendar polaganja državne mature

 

 HŽ Infrastruktura - brošura za učenike

« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Obavijest učenicima putnicima

Obavijest o mogućem naknadnom unosu osobnih identifikacijskih podataka članova kućanstva.

Priloženi dokumenti:
Obavijest ucenicima putnicima.docx

Obavijest za roditelje
ŠK i GPP za 2023/24

Školski kurikulum 2023./2024.

Godišnji plan i program rada 2023./2024.

 

GDPR - SLUŽBENIK ZA ZAŠTITU PODATAKA

Kontakt:

e-mail: ss-gracac@ss-gracac.skole.hr

Tel.: 023/773 870

Fax.: 023/773 873

Zakoni i propisi vezani uz područje rada
Akti škole
Vremenici

Vremenik izradbe i obrane završnog rada za šk. godinu 2023./24.

Duplikati i potvrde

Izdavanje duplikata svjedodžbi i potvrda.

Oglašavanje nevažećih dokumenata

Priloženi dokumenti:
OBRAZAC ZA DUPLIKAT SVJEDODZBI.doc

Popis udžbenika
Kalendar aktivnosti

CMS za škole logo
Srednja škola Gračac / Školska 8, HR-23440 Gračac / ss-gracac.skole.hr / ss-gracac@ss-gracac.skole.hr
preskoči na navigaciju